Biciklizam

Aktivan odmor

Istraži avanturu u Prijedoru

Biciklizam je veoma popularan sport, ali i vid rekreacije. Vozeći se biciklom, možete se zaustaviti gdje god želite ili uživati u laganoj vožnji upijajući boje, mirise i zvukove. U okolini Prijedora postoje uređene biciklističke staze i rute koje će Vam pružiti priliku za aktivan odmor, a samim tim i uživanje u lijepom ambijentu, očuvanoj prirodi, obilasku mnogobrojnih spomenika i prirodnih atrakcija.

U gradu Prijedoru su obilježene tri biciklističke rute, odnosno rute „Crkve brvnare“, „Stare vodenice“ i „Šurkovac – Dragotinjska kneževina“. Rute uglavnom prate manje prometne lokalne puteve, a prolaze predivnim predjelima, a bogatsvo kulturno-istorijskog naslijeđa čini ih jedinstvenim. Svaki cikloturist pronaći će rutu prilagođenu svojim afinitetima i mogućnostima.

Ruta „Crkve brvnare“ je kružna rekreativna ruta u dužini od oko 90 km kojom su ruralna područja i kulturno-istorijska baština povezani u jednu cjelinu. Ruta prolazi kroz više seoskih naselja i povezuje 5 crkvi brvnara karakterističnih za Potkozarsku regiju. 

Ruta „Stare vodenice“  je tematska turistička ruta u dužini od oko 70 km i prolazi područjem na kom se nalazi nekoliko starih vodenica koje predstavljaju važan segment tradicije ovog podneblja i za koje se vežu različita narodna pripovjedanja.

Ruta „Šurkovac – Dragotinjska kneževina“ u dužini od oko 90 km povezuje Prijedor i nekoliko okolnih mjesta. Na ovoj ruti se nalaze objekti kulturno-istorijskog i graditeljskog naslijeđa, kao i vjerski objekti. 

Zbog sve veće popularnosti biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u takmičarskom smislu,  u Nacionalnom parku „Kozara“ uređene su i obilježene MTB biciklističke staze. Svim ljubiteljima uzbuđenja i adrenalina vožnje planinskim stazama, proplancima i šumskim stazama sa spustovima i usponima, pomenute staze će pružiti ne samo uživanje u vožnji na dva točka, već i uživanje u ljepoti prirode Nacionalnog parka „Kozara“. Tehnički zahtjevne staze, puno uspona i izuzetna priroda pogodne su kako za profesionalce i zavisnike od adrenalina, tako i za rekreativce.  

Grad Prijedor
Smještaj

Grad Prijedor

Grad Prijedor
Gastro

Grad Prijedor

Saznaj više
Grad Prijedor

Možda će Vas zanimati