Pješačenje i planinarenje

Istraži avanturu u Prijedoru

Pješačenje je oblik fizičke aktivnosti koja se zasniva na hodanju u prirodi, a redovno pješačenje utiče pozitivno na zdravlje i dobro raspoloženje. 

Najbolji način da se upoznaju ljepote koje je priroda podarila planini Kozari je hodanje, jer u Nacionalnom parku „Kozara“ postoji preko 30 km uređenih i obilježenih pješačkih staza, od lakših do težih.  

Pet najatraktivnijih pješačkih staza u Nacionalnom parku „Kozara“, koje su uređene i obilježe signalizacijom su: pješačka staza Mrakovica (4,4 km), Mrakovica-Gola planina (10 km), Mrakovica-Kozarački kamen (12 km), Zovik-Benkovac (4,5 km), Mrakovica – Zečiji kamen (6 km). Pješačenje kroz dinamičan reljef sa izraženim vrhovima, grebenima i kosama uz guste komplekse listopadnih i četinarskih šuma, uživanje u brojnim izvorima, potocima i slikovitim pejzažima, svima koji se odluče na ovakvu avanturu, ostaje u nezaboravnom sjećanju. Vodopad na Zečijem kamenu, tjesnac na Gumlinama, te Gola planina i Kozarački kamen sa kojih se pruža izuzetan pogled na okolinu, predjeli su koji Vas neće ostaviti ravnodušnim. 

Za sve one koji žele da sa profesionalnim vodičima bolje upoznaju ovo prelijepo područje Nacionalni park „Kozara“ organizuje različite pješačke ture.

Planinarenje kao aktivan odmor predstavlja jednodnevno ili višednevno kretanje po planinskim obroncima ili označenim planinskih stazama. Osnovni motivi za planinarenjem su izazov i uživanje u prirodi. 

Posjeta planini Kozari, sa planinskim vrhovima i vidikovcima, izvorima čiste planinske vode i prelijepim pejzažima ostaje u neizbrisivom sjećanju onih koji je posjete. Zaljubljenici u prirodu i planinarenje mogu iskoristiti svaki slobodan trenutak za boravak na ovoj planini i uređenim planinarskim stazama.

Na planini Kozari postoji preko 300 km markiranih planinarskih staza koje su prilagođene različitim afinitetima i mogućnostima ljubitelja planinarenja. Sve planinarske staze se dijele na lake, srednje i teške, i prolaze kroz prelijepe predjele planine Kozare, a gusti šumski kompleksi, proplanci, pašnjaci, stijene, vidikovci, brojni izvori pitke vode čine doživljaj potpunim. Za sve one koji žele da upoznaju šire područje planine Kozare organizuju se planinarske ture uz pratnju iskusnih vodiča.

Na planini Kozari se, za ljubitelje prirode, svake godine održava i planinarski marš „Pozdrav proljeću” koji okuplja oko 1.500 planinara i rekreativaca iz okruženja, a u organizaciji planinarskog društva „Klekovača“.

Grad Prijedor
Smještaj

Grad Prijedor

Grad Prijedor
Gastro

Grad Prijedor

Saznaj više
Grad Prijedor

Možda će Vas zanimati