Turistička organizacija grada Prijedora

Nacionalni park „Kozara“

U centralnom dijelu planine Kozare, smješten je istoimeni Nacionalni park i predstavlja idealno odredište za ljubitelje prirode.

Centralni dio Nacionalnog parka i planine Kozare je područje Mrakovice, gdje je podignut i memorijalni kompleks, kojeg čine Spomenik, Memorijalni zid i Muzej, u spomen na borce poginule u Drugom svjetskom ratu.
Za sve one koji žele saznati više o istoriji ovog kraja na raspolaganju su kustosi Muzeja na Mrakovici, a časovi istorije, uz kazivanja šta se zbilo na Kozari, održavaju se u sklopu Memorijalnog zida, dok su fotografije, predmeti i dokumenti koji svjedoče o stradanjima stanovnika ovog kraja, izloženi u Muzeju.
Nacionalni park “Kozara” član je Federacije nacionalnih parkova Evrope - EUROPARC i kao takav, jedan je od dragulja turističke ponude Republike Srpske. U okviru Nacionalnog parka „Kozara” se nalaze obilježene planinarske staze, uređene pješačke staze, edukativne staze, avantura park, stijena za penjanje, via feratta i drugi sadržaji namjenjeni ljubiteljima prirode i avanture, kao i skijaške staze pogodne za skijaše svih uzrasta.
Grad Prijedor

Možda će Vas zanimati

Aktivan odmor

Istraži avanturu u gradu Prijedoru

Turistička organizacija grada Prijedora

Kontaktirajte nas

+ 387 52 243 030

Grad Prijeodor

Turistička destinacija

Spremni za putovanje uz pravu avanturu i uživanje
834 km2
Gradsko područje
3907 h
Nacionalni park Kozara
97588
Registrovanih stanovnika