kozara prijedor planinarenje visitsrpska turizam adrenalin zdrav stil života

Planinarenje- antistres terapija

Planinarenje, jer se u prirodi jednostavno dobro osjećamo!

Planinarenje ima razna pozitivna djelovanje kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje.

Planinarska društva konstantno organizuju pješačke ture i sigurno  u ponudi možete da pronađete onu koja odgovara vama. Kako bi vaš izlet bio što je moguće uspiješniji, biće vam potrebno malo dobre volje i malo adekvatne opreme. Upravo jesenji  dani idealni su  za kratkotrajne izlete i za što više vremena provedenog u prirodi. Brojna istraživanja su također pokazala da  boravak u prirodi i planinarenje  poboljšava izdržljivost, snagu i ravnotežu. Penjanje uz brda i planine zahtjeva napor mišića i sagorijeva kalorije, što može pomoći u održavanju ili poboljšanju kondicije.

kozara prijedor planinarenje visitsrpska turizam adrenalin zdrav stil života
kozara prijedor planinarenje visitsrpska turizam adrenalin zdrav stil života

 Planinarenje u prirodi i svježem vazduhu  omogućava da provedete vrijeme  daleko od gradske vreve. Udisanje svježeg vazduha i osvježavajući kontakt sa prirodom može pozitivno uticati na vaše opšte stanje. Bježanje od svakodnevnog stresa, tišina i mir koji se mogu osjetiti samo u prirodi imaju umirujući efekat na um. Aktivnosti na otvorenom, kao što je planinarenje, može poboljšati sposobnost koncentracije i mentalnu jasnoću.Oslobodite sve svoje emocije, osjećaje, sjećanja  i prepustite se čarima prirode.

To može pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšanju mentalnog zdravlja. Kada dodamo tome druženje, povezivanje s drugim planinarima i izgradnju socijalnih veza, benefiti su daleko i veći.

kozara prijedor planinarenje visitsrpska turizam adrenalin zdrav stil života
kozara prijedor planinarenje visitsrpska turizam adrenalin zdrav stil života

Evo nekoliko načina kako možete praktikovati relaksaciju u prirodi:

 1. Šetnje: Jednostavna šetnja po šumi, parku ili planinskim stazama može biti opuštajuća. Koncentrišite se na svoje korake, udahnite svježi zrak i promatrajte okolinu.

 2. Meditacija: Pronađite mirno mjesto u prirodi i praktikujte meditaciju. Sjednite udobno, zatvorite oči i usmjerite pažnju na svoj dah i okolinu.

 3. Piknik: Organizujte piknik u prirodi. Donesite omiljenu hranu i piće, širite deku na travi i opustite se uz obrok na otvorenom.

 4. Kontemplacija: Pronađite mirno mjesto s prekrasnim pogledom i jednostavno sjedite ili ležite dok posmatrate prirodu. Ova vrsta kontemplacije može vam pomoći da se osjećate povezano s prirodom i smanjite stres

 5. Boravak u šumi: Šinjećenje u šumi, poznato kao “shinrin-yoku” ili šumsko kupanje, japanska je praksa koja uključuje uranjanje u šumsku atmosferu radi opuštanja i poboljšanja zdravlja.

 6. Praktiktovanje joge: Joga u prirodi može dodati element opuštanja i povezanosti s okolinom. Postavljanje svoje prostirke na otvorenom i izvođenje vježbi u prirodnom okruženju može biti izuzetno ugodno.

Redovno praktikovanje  relaksacije u prirodi može vam pomoći da smanjite anksioznost, poboljšate koncentraciju, osjećate se svježe i vitalno. Priroda nudi mnoge terapeutske prednosti koje možete iskoristiti kako biste se osjećali bolje i uspostavili dublju povezanost s okolinom.

A ima li ljepšeg načina da upotpunite vaš odmor i relaksaciju nego uz šoljicu tople kafe u prijatnom društvu.

priroda planinarenje odmor kozara prijedor turizam visitsrpska relaxtime

Među najvažnijim stvarima koje morate ponijeti  na planinarenje su: 

 • adekvatan ruksak

 • adekvatna obuća (sa čvrstim dnom, eventualno i nepromočiva)

 • slojevita garderoba i garderoba za presvlačenje

 • hrana 

 • dovoljno vode

Uživajte u lijepim jesenjim danima.

Najnovije vijesti

ocrtrke,trkesapreprekama,prijedor,turističkaorganizacijaprijedor,adrenalin,sport,događajuprijedoru,ljetouprijedoru

1. Urban Rush OCR-Prijedor

#turistickaprijedor #prijedor #bkkozara #biciklijadaprijedor #biciklisti #republikasrpska #bicikl #grad_prijedor_prezentacija
dangrada, prijedor,manifestacije,turizam

Nizom manifestacija obilježava se Dan Grada

rakija, festivalrakije,prijedor,turizam,turističkaprijedor

Festival Zdravica

prijedor, trke,bicilizam, avantura,zabava,kozara

Grand PRIX Prijedor 2024

prijedor, trke,bicilizam, avantura,zabava,kozara